't Ros Beiaert


Home

Historie

Westdorp

Schuttevaer

Meetbrief

Fotogalerij

Links

Klus 04

Voorjaars
beurt

Terugreis't Ros Beiaert is een zeeschouw, in 1938 bij van Goor in Monnickendam gebouwd.Hoewel er in die periode ook al werd gelast, is 't Ros Beiaert nog geklonken.

 rosbeiaert snekermeer
Snekermeer juli 2005

 Je ziet de traditionele lijnen van dit scheepje. Niet zo hoog als de moderne, als jacht gebouwde schouwen. Op deze foto niet te zien, maar 't Ros is wel vrij breed.

't Ros Beiaert is bijna 9.50 meter lang en op de zwaardkoppen zo'n 3.50 meter breed. Waarschijnlijk is het scheepje op 6 mm gebouwd. Toen ik het kocht heeft een vriend het doorgemeten en de dunste plek die we toen vonden was 4.8 mm dik. Op enkele plekken in het oude vooronder, waar het water vanuit de ankerkettingbak terecht kwam, is de boot door putroest wel wat dunner geworden.

't Ros is traditioneel platbodem getuigd. Grootzeil, fok, (geen botterfok) en kluiver. Het grootzeil wordt met één val, dus op de bottermanier, gehesen. De kluiver is in verhouding met het scheepje vrij groot, dus we hebben ook een relatief lange kluiverboom. De kluiver zelf is oud. Ook hebben we nog een stormfok aan boord, ook oud. Omdat we veel in Friesland varen en daar sinds 2002 een ligplaats hebben -d 'Uylenburg Hommerts- gebruiken we de kluiver af en toe.

De huidige motor is een Vetus - 33pk. De vorige motor was een Volvo MD3b, maar die gaf nogal wat problemen met de ophanging.

De kuip van 't Ros is in vergelijking met andere schouwen vrij smal, omdat de gangboorden doorlopen tot aan het achterdekje.

Vervolg

                                       


© 2004 H.P. Hermans
Laatst bijgewerkt: 29 okt 2014 22:04:31 .